Millainen on hyvä työhakemus?

Ansioluetteloa koskevat pitkälti ennalta määritellyt säädökset, kun taas hakemuskirje on oikea paikka tuoda oma persoona esiin. Mieti aidosti, mitä haluat itsestäsi ja osaamisestasi korostaa hakemaasi tehtävää ajatellen ja pyri aina aloittamaan kirje mahdollisimman kiinnostavasti. ”Olen 32-vuotias tradenomi ja perheen äiti Helsingistä” kertoo rekrytoijalle paljon vähemmän kuin ”Olen taloushallinnon ja järjestelmämuutosten ammattilainen etsimässä uusia haasteita”.

Oleelliset asiat on hyvä tiivistää, hakemuskirjeen tulisi mahtua yhdelle A4-sivulle. Määrämuotoista hakemuskirjettä ei ole välttämätöntä kirjoittaa, vaan hyvä tapa voi olla kirjoittaa hakemuskirjeen asiat suoraan sähköpostilla ja lisätä viestin liitteeksi vain CV. Mikäli haet töitä verkkolomakkeella, voit kirjoittaa hakemuskirjeen sisältöä suoraan verkkolomakkeelle.

Useimmiten rekrytoiva esimies lukee ensin ansioluettelon ja vasta sitten hakemuskirjeen, joten työhistorian laajamittainen referointi ei hakemuskirjeellä kannata. Pyri ensisijaisesti vastaamaan kysymykseen ”Miksi haet tätä paikkaa ja miksi juuri sinä olisit paras hakija tehtävään?” Kun kerrot kirjeellä taustasi, keskity olennaiseen. Jos esimerkiksi ilmoituksessa etsitään muutosjohtajaa, kerro aiemmin vetämistäsi muutosprojekteista, älä niinkään yleisistä tehtävänkuvistasi.

Muistilista hyvälle hakemukselle

  • Markkinoi itseäsi lyhyesti ja iskevästi.
  • Kerro nykytilanteestasi. Miksi olet työnhaussa ja mikä tässä tehtävässä herätti kiinnostuksesi? Mikäli työnhakutilanteessasi on jotain poikkeuksellista, on hakemuskirje oikea paikka kertoa tästä. Jos haet työtä toiselta paikkakunnalta, kerro muuttoaikataulustasi. Jos olet palaamassa äitiyslomalta, voit kertoa, milloin lapsesi aloittavat päivähoidon ja olet valmis aloittamaan työt.
  • Millainen koulutus sinulla on? Mitä olet aikaisemmin tehnyt? Jos olet jo konkari, aloita kertomalla kokemuksestasi ja osaamisestasi. Jos olet vasta urasi alussa, kannattaa aloittaa esimerkiksi pätevöittävästä koulutuksesta.
  • Mitä juuri tähän työhön sopivaa kokemusta ja taitoja olet aikaisemmista työpaikoistasi hankkinut?
    Älä keskity pelkään substanssi-osaamiseen, vaan kerro myös millainen olet ihmisenä. Millaisia sellaisia henkilökohtaisia vahvuuksia sinulla on, jotka ovat mielestäsi hyödyksi hakemassasi tehtävässä?
  • Kerro myös palkkatoiveesi, erityisesti jos työnantaja on sitä ilmoituksessa pyytänyt. Palkkatoivetta ei kannata ylimitoittaa. Liika vaatimattomuus saattaa herättää epäilykset todellisista kyvyistä ja palkan nostaminen työllistymisvaiheessa voi olla vaikeaa. Mikäli olet epävarma palkkatasosta tai tehtävän todellisesta vaativuudesta, voit kirjoittaa hakemukselle myös palkkahaitarin, jonka puitteissa olet valmis neuvottelemaan. Jos olet vaihtamassa työpaikkaa, antaa uuden tehtävän palkkaukselle hyvää osviittaa antaa nykyinen palkkasi, johon voit palkkatoiveesi suhteuttaa hakemasi uuden työn haastavuuden mukaan. Yleisestä palkkatasosta saat osviittaa erilaisista palkkatutkimuksista ja liitoista.