Lyhyiden sairauspoissaolojen määrä laskenut lähes 35 prosenttia Baronalla – tavoitteellinen hyvinvoinnin johtaminen tuottaa tulosta
Työelämäyhtiö Baronan lyhyiden sairauspoissaolojen määrä on laskenut alkuvuonna 2025 lähes 35 prosenttia verrattuna vuoden 2023 vastaavaan ajanjaksoon. Samalla työterveyden kokonaiskustannukset ovat laskeneet 14 prosenttia. Tähän on merkittävällä tavalla vaikuttanut tavoitteellinen hyvinvoinnin ja työkyvyn johtaminen.
”Hyvinvoinnista puhutaan paljon, mutta valitettavasti usein vain ylätasolla. Baronalla hyvinvoinnin johtaminen tarkoittaa tavoitteiden asettamista, seurantaa ja käytännön tekoja. Hyvinvointi on osa strategiaamme, ja olemme toteuttaneet useita konkreettisia tekoja siihen liittyen”, sanoo Baronan työkykykokonaisuudesta vastaava henkilöstöjohtaja Tia Nyman.
Yksi näistä teoista on ollut vuonna 2024 Baronalle perustettu työkykyasiantuntijan rooli. Tässä roolissa kehitetään ennaltaehkäisevän työkykyjohtamisen toimintamalleja yhteistyössä eri liiketoimintojen kanssa sekä haetaan ratkaisuja työkykyhaasteisiin. Baronan monialainen liiketoiminta antaa asiantuntijalle laajan näkymän työelämän hyvinvointikysymyksiin.
”Työterveyskustannusten laskuun on vaikuttanut moni asia, mutta erityisen tärkeänä pidämme sitä, että nyt meillä on enemmän keinoja auttaa työntekijöitämme ennen kuin varsinainen hoidon tarve syntyy”, Nyman sanoo.
Työterveyshuollon rinnalle tarvitaan uusia ratkaisuja
Työterveyshuollon palveluntuottaja on parhaimmillaan kumppani, joka rakentaa proaktiivista yhteistyötä yhdessä yrityksien kanssa. Se ei saa kuitenkaan olla ensimmäinen tai ainoa ratkaisu työntekijöiden hyvinvoinnin turvaksi. Työnantajat pystyvät edesauttamaan työntekijöiden terveyttä ja työhyvinvointia useilla ennaltaehkäisevillä toimilla.
Kelan julkaiseman työterveyshuollon tilaston mukaan vuonna 2023 työantajien järjestämän työterveyshuollon hyväksytyt kustannukset olivat 1 137 miljoonaa euroa, joista noin 51 prosenttia kohdistui ehkäisevään työterveyshuoltoon. Kokonaiskustannukset ovat olleet kasvussa viimeisen kymmenen vuoden ajan.
”Hyvin usein työnantajien hyvinvointiin liittyvistä teoista jää konkretia puuttumaan, ja vastuu niiden toteutumisesta ulkoistetaan joko työterveyshuoltoon tai työntekijöille itselleen. Olemme ottaneet aktiivisen ja kannustavan roolin, keskeisenä osana vastuullista työnantajuutta”, sanoo Baronan työkykyasiantuntija Antti Filppula.
Esihenkilöillä on iso rooli hyvinvoinnin aktiivisessa edistämisessä ja tuen mahdollistajina. Baronalla on panostettu esihenkilöiden osaamisen kasvattamiseen esimerkiksi erilaisten keskustelumallien valmentamisella ja ratkaisukeskeisellä hyvinvoinnin tukikeskustelumallilla. Tällä hetkellä myös esihenkilöiden työkykyjohtamisen valmentamisen kokonaisuus on uusittavana.
Moniammatillista tukea ja digitaalisia työkaluja hyvinvointiin
Barona perusti vuonna 2023 oman hyvinvointitiimin, joka tarjoaa moniammatillista tukea matalalla kynnyksellä työntekijöille. Vuonna 2024 tiimi käsitteli 45 000 puhelin- ja 6 000 sähköpostiyhteydenottoa Baronan työntekijöiltä. Yleisimmät syyt yhteydenotoille liittyivät infektioihin sekä tuki- ja liikuntaelinoireisiin. Seuraavaksi tulivat päänsärkyihin tai migreeniin liittyvät yhteydenotot sekä erilaiset mielenterveyteen ja -hyvinvointiin liittyvät kysymykset.
”Ajatus on se, että hyvinvointitiimi tarjoaa vaihtoehdon, johon voi ottaa yhteyttä jo ennen kuin ongelma tai hätä kasvaa liian suureksi. Esimerkiksi lyhytterapian mahdollistaminen osana tiimin toimintaa on vaikuttanut siihen, että mielenterveysperusteiset poissaolot vähenivät meillä viime vuonna 20 prosenttia”, Nyman sanoo.
Baronan hyvinvointitiimillä on käytössään useita eri palveluita ja palveluntarjoajia, joita voi hyödyntää neuvonnassa ja tuessa. Viimeisimpänä lisäyksenä Baronalla otettiin käyttöön kesäkuun alussa koko henkilöstölle taukoliikuntasovellus Break Pro. Hyvinvointitiimi pystyy sovelluksen avulla ohjeistamaan kohdennettuja liikesarjoja esimerkiksi hartiakipuihin.
Barona tarjoaa työntekijöilleen myös Frendie-sovelluksen, jonka tarkoitus on ennaltaehkäistä yksinäisyyttä ja mahdollistaa uusia ystävyyssuhteita. Sovelluksella on 1700 baronalaista käyttäjää.
”Pelkkä sovellusten mahdollistaminen ei mielestämme ole tietenkään riittävä teko, vaan tarvitaan myös tukea, ohjausta ja kannustusta siihen, että palveluista saadaan mahdollisimman suuri hyöty irti. Näin hyvinvointia voidaan johtaa arjessa”, Filppula päättää.
Lisätiedot:
Tia Nyman
Työkykykokonaisuudesta vastaava henkilöstöjohtaja, Barona
050 468 5108
tia.nyman@barona.fi
Antti Filppula
Työkykyasiantuntija, Barona
050 312 1022
antti.filppula@barona.fi