Elinikäinen oppiminen osana yrityskulttuuria – etu vai elinehto?

Elinikäinen oppiminen työelämässä ei ole vain yksilön etu, vaan myös tärkeä kilpailuvaltti yritykselle. Mutta kannattaisiko sen rooli nähdä vieläkin merkityksellisempänä yrityksen toiminnan kannalta?
Aiempaa sirpaleisemmat työurat ja esimerkiksi teknologian nopea kehitys haastavat työelämän toimijoita. Sanoisinkin, että jatkuva halu ja kyky kehittyä on suorastaan elinehto yritykselle, joka haluaa pystyä vastaamaan muuttuvien toimintaympäristöjen luomiin vaatimuksiin ja vaihteleviin asiakastarpeisiin nyt ja tulevaisuudessa.
Mitä on elinikäinen ja jatkuva oppiminen?
Elinikäinen oppiminen viittaa ihmisen haluun ja kykyyn oppia uutta koko elämänsä ajan – se on tärkeää niin ammatillisesti kuin henkilökohtaisestikin.
On hyvä muistaa, että uusia taitoja omaksutaan jokapäiväisessä työarjessa, ei pelkästään perinteisten koulutusten, kurssien ja valmennusten kautta. 70-20-10-mallin mukaan merkittävä osa oppimisesta tapahtuu konkreettisesti työtä tekemällä. Sitä täydentävät sosiaalinen oppiminen yhdessä muiden kanssa ja jatkuva reflektointi siitä, kuinka omia olemassa olevia taitoja ja työskentelytapoja voisi mahdollisesti parantaa.
Elinikäinen oppiminen osana yrityskulttuuria
Oppimismyönteisyys on osa vastuullista työnantajuutta ja yrityksen kulttuuri heijastaa pitkälti sitä, kuinka organisaatiossa suhtaudutaan oppimiseen ja kehittymiseen.
Työntekijöiden kannustaminen kouluttautumaan ja jakamaan oppimaansa kollegoiden kanssa on tapa arvostaa heidän osaamistaan, ja lisäksi keino luoda ilmapiiriä, jossa oppiminen on jokaisen vastuulla. Parhaimmassa tapauksessa oppimisesta tulee luonnollinen osa päivittäistä tekemistä, ei vain kimppu erillisiä aktiviteetteja.
Säännöllinen ja rakentava palaute puolestaan auttaa työntekijöitä tunnistamaan vahvuutensa ja kehittymisalueensa, edistää henkilökohtaista ja ammatillista kasvua ja vahvistaa sitä kautta koko organisaation osaamispohjaa. Näkisinkin esihenkilöillä olevan avainrooli siinä, miten oppimismyönteisyydestä voidaan tehdä koko työyhteisön asia.
Elinikäisen oppimisen hyödyt ovat kiistattomat
Oppimismyönteinen yritys ei ainoastaan reagoi muutoksiin, vaan pystyy ennakoimaan ja hyödyntämään uusia mahdollisuuksia ennen kilpailijoita. Hyödyt eivät rajoitu myöskään liiketoiminnan kasvun tukemiseen – ne näkyvät esimerkiksi näin:
Osaaminen monipuolistuu
Jatkuvan oppimisen ansiosta yritys pääsee hyödyntämään työntekijöidensä osaamista laajemmin eri projekteissa ja lisäämään heidän osallisuuttaan.
Innovaatiokulttuuri vahvistuu
Oppimisen kautta työyhteisössä syntyy uusia ideoita ja tuoreita toimintatapoja – ne ovat avainasemassa, kun yritys tavoittelee liiketoiminnan kasvua ja pyrkii erottautumaan kilpailijoistaan.
Sitoutuminen paranee
Työntekijän vaihtuvuus voi maksaa organisaatiolle 50–200 % hänen vuosipalkastaan. Tutkimusten mukaan organisaatioilla, joilla on vahva oppimiskulttuuri, on 30–50 % korkeammat pysyvyysasteet verrattuna niihin, joilla sitä ei ole.
Vetovoima kasvaa
Organisaatio, joka tekee oppimisesta osan yrityskulttuuria, näyttäytyy erityisen houkuttelevana kehittymismahdollisuuksia ja dynaamista työympäristöä arvostavien työnhakijoiden silmissä.Kuinka rakentaa jatkuvaa oppimista tukeva yrityskulttuuri?
Kuinka rakentaa jatkuvaa oppimista tukeva yrityskulttuuri?
Jatkuvan oppimisen tuoma kilpailuetu kannattaa hyödyntää parhaalla mahdollisella tavalla. Sen istuttaminen osaksi yrityksen kulttuuria ei kuitenkaan ole mikään hetkellinen projekti – mistä lähteä liikkeelle?
- Tuo oppiminen osaksi strategiaa
Tulevaisuudessa vaadittavien kyvykkyyksien ja osaamistarpeiden tulee linkittyä yrityksen strategiaan. Muuten oppiminen jää irralliseksi eikä välttämättä tue organisaatiota, vaikka olisikin yksilöille mielekästä. - Kannusta itsensä kehittämiseen
Tarjoa työtekijöille mahdollisuuksia osallistua esimerkiksi erilaisiin koulutuksiin, mentorointiohjelmiin tai vapautta käyttää osa työajasta uusien taitojen oppimiseen. Joustavat työjärjestelyt voivat tukea oppimista. - Tue osaamisen siirtymistä käytäntöön
Varmista, että työntekijöillä on mahdollisuus hyödyntää oppimaansa työtehtävissään ja sitä kautta vahvistaa osaamistaan. - Arvosta oppimisprosessia
Yrityskulttuuri, jossa virheitä ei pelätä, on olennainen osa oppimista. Kun työntekijät saavat mahdollisuuden oppia kokeilun kautta ja tuoda esille ideoitaan, organisaatio kehittyy samalla. - Mittaa vaikuttavuutta
Esimerkiksi oppimisen myötä tapahtuva muutos käyttäytymisessä voi tuoda laadun ja tehokkuuden parantumisen myötä konkreettisia säästöjä. Vaikuttavuuden mittaaminen ja näkyväksi tekeminen auttaa arvostamaan oppimista.
Lopulta kyse ei ole ainoastaan siitä, mitä ja miten opimme, vaan siitä, millaisiksi organisaatioiksi haluamme kasvaa. Yritykset, jotka tekevät oppimisesta kulttuurin ytimessä olevan arvon – ja ovat valmiita tekemään siihen pysyviä panostuksia – eivät vain pysy mukana, vaan näyttävät suuntaa.

Osaamisen uudistaminen on kasvun polttoainetta
Olemme kumppanisi, kun on aika suunnitella, millaista osaamista henkilöstöllä on oltava matkalla kohti menestystä ja miten osaamista uudistetaan arjessa.