Hyppää sisältöön

Hyvä työpaikkailmoitus houkuttelee hakijoita – miten sellainen tehdään?

Krista Pulkkinen

Seniorikonsultti

04.07.2025

Rekrytointi
5 min lukuaika

Työpaikkailmoitus on yksi tärkeimmistä työkaluista, kun rekrytoit riveihinne uusia osaajia. Kyseessä ei ole mikä tahansa tekstipätkä, vaan strateginen viesti, joka toimii yrityksesi käyntikorttina työmarkkinoilla. 

Työpaikkailmoituksella voit vaikuttaa siihen, millainen kuva yrityksestäsi rakentuu työnhakijoiden silmissä ja parhaimmillaan se houkuttelee juuri toivotunlaisia tekijöitä. Siksi työpaikkailmoituksen laatimiseen on syytä uhrata ajatus jos toinenkin.

Miten tehdään hyvä työpaikkailmoitus?

Hyvä työpaikkailmoitus on suunniteltu ja vaikuttava kokonaisuus. Mitä asioita se pitää sisällään ja miten sellaista kannattaa lähteä rakentamaan?

1. Tavoite ja kohderyhmä 

Ennen työpaikkailmoituksen laatimista on tärkeää määritellä, ketä haluat sillä houkutella. Onko tavoittelemasi osaaja kokenut ammattilainen, jolle on jo kertynyt syvällistä asiantuntemusta? Vai kenties innokas, uransa alussa oleva tekijä, joka tuo yritykseesi mukanaan uusia ideoita ja energiaa?  

Kohderyhmän ymmärtäminen auttaa muotoilemaan ilmoituksen sisällön ja äänensävyn siten, että se puhuttelee juuri oikeaa henkilöryhmää. Hyvällä suunnittelulla vältät myös todennäköisemmin harmilliset virherekrytoinnit. 

Lue tarkemmin rekrytoinnin suunnittelusta täältä.

2. Laadi selkeä ja houkutteleva otsikko

Työpaikkailmoituksen otsikko on ensimmäinen asia, johon potentiaalinen hakija todennäköisesti kiinnittää huomiota. Otsikon tulisi olla sekä informatiivinen että houkutteleva, jotta hakija kiinnostuisi myös klikkaamaan ilmoitusta.  

Vältä liian geneerisiä otsikoita, kuten ”Avoin työpaikka” ja pyri sen sijaan tiivistämään otsikossa sekä tehtävä että mahdollisesti sen vaatimustaso. Persoonallinen ote ei ole kielletty, ja toisinaan esimerkiksi tiimin tai ainutlaatuisen työympäristön nostaminen otsikkoon voi herättää hakijan mielenkiinnon.  

Aina otsikkoon ei pääse vaikuttamaan, mutta silloin voit pyrkiä innostamaan hakijaa tarjolla olevasta työmahdollisuudesta heti ilmoitustekstin alussa, esimerkiksi näin: “Oletko urasi alkuvaiheessa tai etsimässä uusia haasteita IT-alalla” tai “Haemme energistä ja innostunutta HR Specialistia kehittymään kasvavassa organisaatiossamme”. 

3. Panosta informatiivisuuteen

Työnhaku on usein aikaa vievää puuhaa ja hakijan kannalta on ikävää, jos ilmoitus jättää mieleen kauheasti kysymyksiä. Mene siis suoraan asiaan ja etene johdonmukaisesti. Pyri siihen, että hakijalla on ilmoituksen luettuaan riittävästi tietoa työtehtävästä ja selkeä käsitys siitä, sopisiko tehtävä juuri hänelle.  

Väliotsikot ja kappalejaot keventävät ilmoituksen ulkoasua ja helpottavat sen lukemista, mutta liikaa sisältöä ilmoitukseen ei silti kannata tunkea. Ota mukaan hakijan kannalta oleellisimmat asiat ja karsi tarvittaessa liiallista kuvailua tai ylisanoja.

4. Tehtävänkuvaus ja vastuut

Hyvä työpaikkailmoitus kertoo selkeästi, mitä hakijalta odotetaan ja toisaalta mitä hän voi odottaa työltä. Tuomalla esille haussa olevaan rooliin liittyvät päävastuut ja päivittäiset työtehtävät autat hakijoita arvioimaan omia valmiuksiaan sitä varten. 

Kerro lyhyesti myös tiimistä, johon tekijää haetaan: keitä siihen kuuluu ja minkälaisten sidosryhmien kanssa hakija tulee työskentelemään. Tieto siitä, kuinka itsenäistä työ on ja minkälaista tukea siihen on mahdollista saada, voi olla merkityksellinen esimerkiksi juniorvaiheessa olevalle hakijalle.

5. Vaadittu osaaminen ja pätevyys

Toisinaan työ vaatii koulutusta tai pätevyyksiä, jotka ovat välttämättömiä tehtävän hoitamiseksi. Ole realistinen ja kerro, jos rooli vaatii lisäksi erityisiä teknisiä taitoja, sertifikaatteja, ajokortin tai kielitaitoa. Mikäli työn vaatimia lupia voi suorittaa jo työn alettua, tuo sekin esille. 

Moni rekryilmoitus lähtee liikkeelle ajatuksesta, että nyt etsitään ”täydellistä pakettia”. Vältä kuitenkin tarpeettoman tiukkoja vaatimuksia, jottei ilmoitus tule karsineeksi potentiaalisia hakijoita jo alkumetreillä ja kerro niiden ohella, millaisia kasvu- ja kehittymismahdollisuuksia työ tarjoaa. 

Joskus ”plussana” mainitsemasi taidot voivat kuitenkin myös houkutella laajempaa hakijakuntaa – varsinkin, jos tuot ilmi, ettei hakijan ole välttämätöntä täyttää kaikkia ilmoituksessa esitettyjä vaatimuksia täydellisesti.

6. Työnantajamielikuva ja arvot

Kilpailu osaavista ammattilaisista voi olla kovaa. Siksi työpaikkailmoituksessa kannattaa tuoda esille yrityksen kulttuuri, arvot ja se, miksi työskentely juuri teillä on ainutlaatuinen kokemus. Onko yritykselläsi erityinen lähestymistapa asiakaspalveluun? Panostatteko työntekijöiden kehittymiseen ja koulutukseen? Mainitsemalla nämä voit houkutella hakijoita, jotka jakavat samat arvot ja tahtovat kasvaa yrityksesi mukana.  

Tunnistettava brändi voi itsessään houkutella hakijan ilmoituksesi äärelle. Toisaalta työpaikkailmoitus on hyvä mahdollisuus tehdä yritystäsi tutummaksi. Vaikkei hakija jättäisikään hakemusta, hän voi jatkossa paremmin yhdistää yrityksesi nimen siihen, mitä teette ja miten toimitte.

7. Työsuhteen ehdot ja edut 

Avoimuus työehdoista ja erilaisista työhön liittyvistä eduista lisää luottamusta ja selkeyttä. Ne voivat olla ratkaisevia hakijan päätöksentekoprosessissa, varsinkin jos hän on tekemässä valintaa kahden samankaltaisen työtehtävän välillä. 

Mainitse työpaikan sijainti ja onko kyse vakituisesta vai määräaikaisesta tehtävästä. Tuo esille myös työaika, hybridi- tai etätyömahdollisuus sekä mahdolliset erikoisedut, kuten laajempi terveydenhuolto, liikuntaedut, koulutus- tai urakehitysmahdollisuudet.

8. Palkka – miksi se kannattaa mainita työpaikkailmoituksessa

Palkka on usein yksi tärkeimmistä tekijöistä työnhakijoille, mutta silti monet työnantajat välttelevät sen mainitsemista työpaikkailmoituksessa. Palkkatason esille tuominen ilmoituksessa on kuitenkin hyödyllistä – se luo avoimuutta rekrytointiprosessiin ja viestii yrityksesi vastuullisuudesta. 

Kun palkka on selvillä, hakijat voivat itse arvioida, vastaako se heidän odotuksiaan tai mielikuvaansa tehtävän vaatimuksista. Tieto palkkatasosta voi estää turhien hakemusten tulvan, ja toisaalta houkutella niitä hakijoita, jotka arvostavat oikeudenmukaista palkitsemista. 

Työehtosopimuksen mukainen palkka hakijan on helppo selvittää itsekin. Esimerkiksi asiantuntijatehtävissä palkka riippuu monesti hakijan osaamisesta, mutta silloinkin kannattaa pyrkiä ilmoittamaan suuntaa antava palkkahaarukka. 

9. Muista selkeät hakuohjeet

Selitä työpaikkailmoituksessa, miten hakijan pitää toimia, jos tehtävä häntä kiinnostaa. Liitä mukaan selkeät ohjeet hakuajasta, hakemuksen lähettämisestä ja mahdollisista liitteistä, kuten CV:stä tai portfoliosta – siten teet hakuprosessista kaikkien kannalta sujuvamman.  

Ilmoitukseen kannattaa liittää myös rekrytointia hoitavan yhteyshenkilön tiedot. Epävarma, mutta potentiaalinen hakija voi saada kipinän jättää hakemuksen saatuaan rekrytoijalta vastauksen mieltään askarruttavaan kysymykseen. Jotta lisäkysymykset eivät veisi liikaa aikaa muulta päivittäiseltä työltä, yhteydenotot voi rajata tiettyihin ajankohtiin.

Työpaikkailmoitus on enemmän kuin vain ilmoitus avoimesta työpaikasta

Hyvin kirjoitettu ja kohdennettu työpaikkailmoitus auttaa erottumaan kilpailijoista ja houkuttelemaan juuri oikeat osaajat, mutta on lisäksi tärkeä osa yrityksesi brändinrakennusta ja hakijakokemusta

Aina työnantaja ei välttämättä itse huomaa nostaa esiin roolin parhaita puolia, esimerkiksi kansainvälisiä kontakteja, uusia teknologioita tai mahdollisuutta vaikuttaa. Silloin rekrytointiin erikoistunut kumppani voi auttaa oivaltamaan, mikä tekee tehtävästä kiinnostavan ja tuomaan nämä asiat innostavasti esiin.

Asiantunteva rekrytointikumppani hoitaa kommunikoinnin hakijoiden suuntaan puolestasi ja varmistaa siten positiivisen hakijakokemuksen.

Varmista menestyksekäs rekrytointi

Kaipaatko tukea työpaikkailmoituksen laatimiseen tai rekrytointiprosessin eri vaiheisiin? Asiantuntijoidemme avulla luot vankan pohjan rekrytoinnille, joka myös osuu maaliinsa.