Soveltuvuusarviointi ja kykytestit
Lisää varmuutta tärkeään valintaan
Rekrytointipäätöksiä tehdään usein rajallisen tiedon varassa. Soveltuvuusarviointi tuo lisää ymmärrystä hakijan ajattelutavasta, motivaatiosta ja potentiaalista sekä auttaa valitsemaan varmemmin oikein.

Vähemmän arvailua soveltuvuusarviointia hyödyntämällä
Oletko ollut tilanteessa, jossa kukaan hakijoista ei tunnu selkeästi oikealta? Tai rekrytointipäätöksen jälkeen jokin ei vain loksahda kohdalleen?
Kaikkea ei näe hakemuksesta tai haastattelusta. Siksi soveltuvuusarviointi tuo rekrytointiin lisää varmuutta ja vertailupintaa. Se auttaa tekemään perustellumpia valintoja ja tukee uuden työntekijän onnistunutta starttia.
Mitä soveltuvuusarviointi tuo rekrytointiin?
Henkilöarviointi tai kykytesti ei korvaa hyvää rekrytointiprosessia, mutta sen avulla päätöksestä tulee usein harkitumpi ja valinnasta osuvampi. Se auttaa vertailemaan ehdokkaita perustellusti, tunnistamaan potentiaalia ja tukemaan sekä esihenkilöä että työntekijää onnistumaan heti alusta alkaen.
HYÖDYT REKRYTOINTIVAIHEESSA
- Lisää tietoa valinnan tueksi ja vähemmän mutuilua
- Tuo näkyväksi hakijan ajattelutavan, motivaation ja toimintatyylin
- Tukee päätöksentekoa erityisesti haastavissa tai tasavahvoissa tilanteissa
- Mahdollisuus arvioida sopivuutta juuri kyseiseen rooliin ja yrityskulttuuriin
- Auttaa vertailemaan hakijoita yhdenvertaisesti
HYÖDYT VALINNAN JÄLKEEN
- Esihenkilö saa tietoa, jonka avulla tukea uuden työntekijän perehdyttämistä ja johtamista
- Arvioitu henkilö saa oivalluksia omista vahvuuksistaan ja kehittymiskohdistaan
- Tukee positiivista hakijakokemusta, kun arviointi toteutetaan valmentavasti

Miksi arviointeja kannattaa harkita?
Mitä jos arviointeja ei hyödynnä? Voiko rekrytointi onnistua? Ehdottomasti voi, mutta silloin päätöksenteko vaatii enemmän omaa tulkintaa ja varmuutta siitä, mihin perustatte valintanne. Soveltuvuustestien, simulaatioiden ja muiden harjoitusten tavoite on aina antaa lisää tietoa päätöksen tueksi.
Rekrytointi ilman arviointia
- Päätöksenteossa korostuu haastattelun, intuitiivisen arvion ja kokemuksen rooli
- Vaatii rekrytoijalta tai esihenkilöltä kykyä tunnistaa hakijan todelliset vahvuudet ja toimintatapa
- Sopivuuden arvioinnissa perustuu pitkälti hakijan itseilmaisuun, vuorovaikutukseen ja yleiseen vaikutelmaan
- Esihenkilö oppii tuntemaan henkilön työn aloituksen jälkeen
Rekrytointi arvioinnin kanssa
- Arviointi tuo tietoa ajattelutavasta, motivaatiosta ja kyvykkyyksistä haastattelun ja oman kokemuksen tueksi
- Tukee valintaa objektiivisella tiedolla ja standardoiduilla mittareilla
- Tuo syvempää näkemystä persoonallisuudesta ja tukee soveltuvuuden arviointia suhteessa tehtävään ja tiimiin
- Arvioinnin tuloksista saadaan tukea perehdytykseen ja johtamiseen heti alussa
Miten arviointi toteutetaan?
Soveltuvuusarvioinnit ja testit rakennetaan aina rekrytoitavan roolin mukaan. Valitsemme menetelmät, jotka tuovat parhaiten esiin tehtävän kannalta olennaiset vahvuudet ja toimintatyylit. Arvioinnin tuloksista kootaan lausunto, jonka pohjalta käymme yhteisen keskustelun esihenkilön kanssa. Näin valinta perustuu tietoon, ei pelkkään vaikutelmaan.
Käytettäviä menetelmiä voivat olla:
Psykologiset kykytestit
Persoonallisuus- ja motivaatiomittarit
Työpsykologin haastattelu
Simulaatiot ja ryhmätyöt
Kiinnostuitko? Ota yhteyttä
Haluatko kuulla, miten soveltuvuusarviointi voisi tukea teidän rekrytoineja? Me autamme rakentamaan kokonaisuuden, joka tuo päätöksentekoon lisää varmuutta ja ymmärrystä.

Maiju Kangas
Momentous Director Business Psychology Services maiju.kangas@momentous.fi +358 50 302 7185Miksi valita Barona kumppaniksi?
Meillä henkilöarvioinnit eivät ole irrallisia testejä vaan osa rekrytoinnin kokonaisuutta. Toteutamme arviointeja kokeneiden rekrytoinnin konsulttien ja psykologien kanssa. Työnantajamielikuva ja hakijakokemus ovat meille aina osa onnistunutta prosessia.
Usein kysyttyjä kysymyksiä soveltuvuusarvioinneista ja kykytesteistä
Soveltuvuusarviointi tuo objektiivista ja syventävää tietoa hakijasta. Nämä ovat kaikki asioita, joita ei aina näe haastattelussa tai hakemuksessa. Arviointi auttaa tekemään perustellumpia valintoja ja tukee sekä esihenkilöä että valittua työntekijää jo alusta alkaen.
Kyseessä on valikoima menetelmiä, kuten kykytestit, persoonallisuusarviot ja psykologin haastattelu, joilla arvioidaan hakijan sopivuutta juuri kyseiseen rooliin ja työyhteisöön.
Arviointi tuo eniten lisäarvoa tilanteissa, joissa hakijat ovat tasavahvoja, rooli on vaativa tai valinta tehdään pitkällä tähtäimellä. Se sopii erityisen hyvin asiantuntija- ja esihenkilötason tehtäviin.
Arviointi toteutetaan valmentavalla otteella ja se tarjoaa hakijalle mahdollisuuden oppia omista vahvuuksistaan ja työskentelytyylistään. Usein arviointi koetaan oivalluksia herättävänä, ja hyvä palaute vahvistaa myös työnantajamielikuvaa.