Hyppää sisältöön

Kuusi myyttiä henkilöstövuokrauksesta, jotka eivät pidä paikkaansa

26 maaliskuun, 2024

Barona
3 min read

Henkilöstöpalveluyrityksissä työskentelevien määrä on kasvanut viime vuosina – monelle vuokratyöstä on tullut jopa elämäntapa. Henkilöstöpalvelualaan ja erityisesti henkilöstövuokraukseen liittyy kuitenkin monia myyttejä ja väärinkäsityksiä, jotka voivat herättää epävarmuutta ja kysymyksiä työnhakijoiden keskuudessa.

Tässä blogikirjoituksessa käsittelemme kuutta yleisintä myyttiä henkilöstöpalveluyrityksessä työskentelystä.   

Myytti 1: Henkilöstöpalveluyhtiö ottaa osan työntekijän palkasta 

Tämä väite ei pidä paikkaansa. Osuuden pidättäminen palkasta on laitonta. Työntekijä saa aina koko palkkansa, siitä ei mene mitään osuutta henkilöstöpalveluyhtiölle. Tämä on erikoinen, mutta yllättävän yleinen väärä käsitys. 

Barona on yksi Suomen suurimmista työnantajista ja varma palkanmaksaja. Myös sellaisessa tapauksessa, jossa asiakas jättäisi laskun maksamatta, saa työntekijä aina palkkansa.

Myytti 2: Henkilöstöpalveluyhtiö tarjoaa vain keikkatyötä lyhyellä varoajalla 

Ei pidä paikkaansa. Henkilöstöpalveluyhtiöt tarjoavat nykyään usein keikkatyön lisäksi myös määräaikaisia ja toistaiseksi voimassa olevia työsopimuksia riippuen asiakkaan tarpeista. Tämä on iso muutos, mikä on tapahtunut erityisesti viimeisen kymmenen vuoden aikana. Eri työsopimusmuotojen yleisyys vaihtelee paljon toimialasta toiseen ja heijastelee toimialan asiakkaiden liiketoiminnan kysynnän tasaisuutta. 

Keikkaluonteinen työ on usein työntekijöiden itsensä mieleen ja soveltuu moneen elämäntilanteeseen. Tärkeintä on kuitenkin kertoa omat toiveet omalle yhteyshenkilölle, sillä yksi henkilöstöpalveluyhtiön parhaista puolista on kyky tarjota monipuolisesti mahdollisuuksia jokaisen omaan elämäntilanteeseen sopien.  

Näiden vaihtoehtojen lisäksi henkilöstöpalveluyhtiöllä on myös jatkuvasti meneillään rekrytointitoimeksiantoja, joista työllistytään suoraan asiakasyritykseen. Sitäkin kautta voi löytyä työntekijälle hyviä mahdollisuuksia. 

Myytti 3: Henkilöstöpalveluyhtiöt maksavat huonompaa palkkaa ja polkevat palkkoja 

Tämä väite ei pidä paikkaansa. Henkilöstöpalveluyhtiö maksaa vähintään työehtosopimuksen mukaista palkkaa, mutta usein myös tätä korkeampaa sopimuspalkkaa työntekijän osaamisen ja kokemuksen mukaan. Lisäksi palkkauksessa noudatetaan asiakasyrityksen antamaa linjausta, jonka tulee olla yhdenvertainen oman henkilöstön palkanmaksulinjauksen kanssa. 

Henkilöstöpalveluyhtiö on monesti hyvä edustaja työntekijän ja asiakasyrityksen välillä palkkakeskustelussa: henkilöstöpalveluyhtiö kykenee esimerkiksi sanoittamaan työntekijän osaamista asiakkaalle. Barona julkaisee myös asiakkaan palkkahaarukan ilmoituksessa, jos asiakas sen hyväksyy.

Myytti 4: Henkilöstöpalveluyhtiöillä on huonommat työsuhde-edut kuin yrityksissä

Baronalla työsuhde-edut ovat kehittyneet ja laajentuneet merkittävästi viime vuosien aikana. Työntekijöillämme on käytössään lakisääteistä laajempi työterveyshuolto sekä henkilöstöetuohjelma. Omien etujemme lisäksi osa asiakasyrityksistämme tarjoaa työntekijöillemme samat edut kuin omille työntekijöilleen. 

Myytti 5: Henkilöstöpalveluyhtiö ei tarjoa kehittymisen mahdollisuuksia 

Tämä pitää harvoin paikkansa. Henkilöstöpalvelualan toimijoita on monen kokoisia, joten yksiselitteistä vastausta asiaan ei ole. Ainakin alan suurimmilla toimijoilla on tarjolla erilaisia koulutuspolkuja, joiden avulla voi kehittää omaa ammattitaitoaan ja jopa siirtyä kokonaan uuteen ammattiin.  

Barona tarjoaa muun muassa oppisopimuspolkuja sekä rekrytoivia koulutusohjelmia, joiden lisäksi järjestämme yhteisiä valmennuksia asiakkaidemme kanssa. Olemme mukana auttamassa alanvaihdoissa ja osaamisen kehittämisessä kaikissa työelämän vaiheissa. 

Myytti 6: Kokemus rekrytoinnista on heikompi, kun rekrytoijana on henkilöstöpalveluyhtiö 

Joskus näin voi olla, mutta usein kuitenkaan ei. Yleensä jokainen yritys kehittyy omassa ydintehtävässään hyväksi. Siksi rekrytointia päivittäin tekevällä yrityksellä on osaaminen, prosessit ja järjestelmät, jotka tukevat hyvän työnhakijakokemuksen luonnissa.

Me Baronalla pidämme työntekijäkokemusta yhtenä tärkeimmistä arvoistamme. Viimeisimmässä työntekijäkokemuskyselyssä (2024) Baronan eNPS-suositteluindeksi oli 36. Aina voi kuitenkin parantaa ja teemme jatkuvasti töitä sen eteen, että hyvä kokemus toteutuisi jokaisessa haussa ja jokaisen työntekijän kohdalla.

Henkilöstöpalvelualan kehityskaari on ollut valtava

Henkilöstöpalvelualan myyttejä on paljon, ja aiheen kriittinen tarkastelu sekä avoin keskustelu ovat keskiössä harhakäsitysten murtamiseksi. Ymmärrämme, että yksilöillä voi olla huonoja kokemuksia alan toimijoista, eikä niitä voi kyseenalaistaa.

Viime vuosikymmenen aikana henkilöstöpalvelualan kehityskaari on kuitenkin ollut valtava, ja negatiiviset kokemukset ovat vähentyneet huomattavasti. Alan toimijoiden väliset erot voivat yhä kuitenkin olla suuria. Työnhakijana ja -tekijänä saa ja pitää olla sopivalla tavalla kriittinen, haki sitten mihin yritykseen tahansa. 

Henkilöstöpalveluyhtiössä työskenteleminen ole välttämättä enää vain nopeasti ohimenevä vaihe ansioluettelon alkupuolella ja haluamme olla mukana työntekijöidemme matkassa koko työuran ajan. Olemme tukemassa sinua, olipa kyseessä sitten ensimmäinen askeleesi työelämässä tai uuden suunnan löytäminen urallasi.