Hyppää sisältöön

Suosittelija voi edistää työnhakuasi – tutustu vinkkeihin

Sanna Minkkinen

Sanna Minkkinen

Team Lead, Finance

08.07.2025

Työnhaku
4 min lukuaika

Rekrytointiprosessin aikana rekrytointia hoitava henkilö pyrkii keräämään päätöksentekonsa tueksi tietoa hakijasta useilla eri menetelmillä. Suosittelijoiden tarkastaminen osana rekrytointiprosessia jakaa mielipiteitä, mutta on usein kuitenkin yksi valintaprosessin viimeisistä vaiheista.

Vaikka työhakemus, CV, haastattelutilanne ja mahdollisten arviointien tulokset tai muut työnäytteet ovatkin rekrytoijalle monesti tärkeimpiä tiedonlähteitä, oikein valittu suosittelija vahvistaa positiivista kuvaa sinusta ja parhaassa tapauksessa saattaa saada työnantajan palkkaamaan juuri sinut. Suosittelija pystyy myös tarjoamaan mahdolliselle tulevalle esihenkilöllesi arvokasta tietoa siitä, miten juuri sinua kannattaa johtaa.  

Tässä pikakatsaus siihen, miten suosittelijoita kannattaa hyödyntää työnhaun yhteydessä.  

Kuka voi toimia suosittelijana?

Hyvä suosittelija on henkilö, joka todella tuntee osaamisesi ja työskentelytapasi. Suosittelijanasi voi toimia esimerkiksi: 

  • Edellinen esihenkilö tai kollega
    Entisellä esihenkilölläsi on usein paras näkemys työpanoksestasi, osaamisestasi ja soveltuvuudestasi erilaisiin tehtäviin sekä siitä, miten sopeudut erilaisiin työskentely-ympäristöihin ja millaista sinua on johtaa.

    Mikäli virallinen esihenkilösi on ollut organisaatiossa etäisempi henkilö, myös esimerkiksi seniorimpi kollega voi antaa arvokasta tietoa yhteistyökyvyistäsi, vuorovaikutustaidoistasi ja kyvystäsi oppia uutta.

  • Asiakas tai yhteistyökumppani
    Jos olet tehnyt tiivistä yhteistyötä asiakkaiden tai kumppaneiden kanssa, he voivat tuoda esiin näkökulman, jota esihenkilösi tai tiimin jäsenet eivät välttämättä tunne.

  •  Opettaja tai ohjaaja
    Jos olet vastavalmistunut eikä sinulle vielä ole kertynyt työkokemusta, suosittelija voi olla myös opettajasi tai ohjaajasi. Tällöin on tärkeää valita sellainen suosittelija, joka on päässyt todistamaan osaamistasi myös käytännössä, esimerkiksi ryhmätöitä, projekteja tai työssäoppimista seuraamalla.

  • Harrastukseen liittyvä suosittelija
    Jos suosittelijaa työelämän puolelta ei löydy ja sellainen ehdottomasti vaaditaan, voi oikea henkilö löytyä myös harrastusten kautta. Oletko esimerkiksi pelannut jalkapalloa ja päässyt harrastuksen yhteydessä valmentamaan nuorempia pelaajia? Toiminut harrastusseuran rahastonhoitajana? Joku omasta seurastasi löytyvä henkilö saattaisi osata kertoa, millainen tyyppi olet ja millaista kanssasi on tehdä yhteistyötä.

Miten henkilöä voi pyytää suosittelijaksi?

Kun olet pohtinut, kuka olisi sopivin suosittelemaan sinua juuri kyseiseen työtehtävään, on aika lähestyä suosittelijaa. Yleensä suosittelijana toimiminen on mieluisa tehtävä, mutta muista silti aina pyytää erikseen lupa suosittelijan yhteystietojen jakamiseen. Käyttämällä hieman aikaa tilanteen avaamiseen suosittelijalle, myös rekrytoiva taho saattaa saada enemmän irti suosittelustasi.

1. Esitä selkeä ja kohtelias pyyntö

Ole hyvissä ajoin yhteydessä toivomaasi suosittelijaan ja pyydä tältä kohteliaasti lupaa käyttää tätä suosittelijana. Kerro, että olet työnhaussa ja toivoisit, että lähestymäsi henkilö voisi toimia suosittelijanasi. Ajatteletko, että lähestymälläsi henkilöllä voisi olla kattavin näkemys osaamisestasi? Kerro tämä hänelle. Lisäksi kannattaa mainita, että arvostaisit hänen antamaansa suosittelua suuresti.

2. Kerro tarkemmin tilanteesta

Anna suosittelijalle tietoa hakemastasi tehtävästä ja esimerkiksi siitä, mitä taitoja ja kokemuksia työpaikassa arvostetaan. Tässä voit hyödyntää työpaikkailmoituksessa mainittuja asioita. Silloin suosittelija voi jo valmiiksi miettiä, millaisia asioita hänen kannattaa sinusta tuoda esille suosittelun yhteydessä.

3. Varmista lupa

On tärkeää, että suosittelija on tietoinen roolistaan ja antaa suostumuksensa. Suosittelijalta kannattaa varmistaa myös se, että hän on tavoitettavissa hakuprosessin aikana. 

Missä ja milloin suosittelijat on hyvä tuoda esille?

  • Lisää suosittelijat CV:hen, jos niin pyydetään

    Jos työpaikkailmoituksessa mainitaan erikseen suosittelijoiden tarpeesta, listaa heidän nimensä, tittelinsä, organisaationsa ja yhteystietonsa CV:hen – varsinainen työhakemus kannattaa säästää omien taitojen ja soveltuvuuden osoittamiseen.

    Suosittelijoiden mainitseminen CV:ssä ei ole kuitenkaan pakollista ja usein heidän yhteystietonsa pyydetään erikseen vasta hakuprosessin loppuvaiheessa. Jos kuitenkin haluat tuoda suosittelijoidesi olemassaolon esille jo työhakemusta lähettäessäsi, voit lisätä CV:hen lyhyen maininnan “suosittelijat saatavilla pyydettäessä”.

  • Varmista, että sinulta löytyy suosittelija

    Vaikka suosittelijan yhteystietoja ei yleensä tarvita rekrytointiprosessin alkumetreillä, kannattaa jo hakemusta jättäessä ainakin miettiä, ketä voisi tarvittaessa pyytää suosittelijaksi. Näin saat tarpeen tullen suosittelijan yhteystiedot toimitettua nopeasti eikä rekrytoinnin eteneminen viivästy turhaan.

    Jos haluat käyttää samaa suosittelijaa työnhaun jatkuessa pidempään, varmista, että suosittelijana toimiminen sopii hänelle edelleen.

Tarvitaanko aina suosittelija?

Kuten aiemmin todettiin, rekrytointiprosessi saattaa edetä pitkällekin ennen kuin suosittelijoiden perään kysytään. Jos hakijalla ei pyydettäessäkään ole antaa suosittelijaa, pelkkä ilmoitus asiasta saattaa herättää rekrytoivassa tahossa epäluuloja.  

Suosittelijoiden puuttumista kannattaakin aina avata tarkemmin. Jos asiaa avaa kertomalla esimerkiksi olleensa koko työuransa töissä samassa yrityksessä eikä aiempia esihenkilöitä sen takia löydy, tilanne on heti ymmärrettävämpi. 

Kysy rekrytoijalta, jos pohdit sopivia suosittelijoita

Jos et ole varma siitä, minkälainen henkilö sopisi suosittelijaksesi, voit aina ottaa rohkeasti yhteyttä rekrytointia hoitavaan tahoon – on kaikkien etu, että hakija osaa heti toimittaa oikeanlaisen suosittelijan tiedot.  

Pyytämällä lisäohjeita asiasta tai kysymällä, sopisiko jokin ajattelemasi henkilö suosittelijan rooliin, sinulla on varmempi olo edetä työnhaussasi ja osaat toimittaa juuri sellaisten suosittelijoiden yhteystiedot, joista voi olla sinulle todellista hyötyä!

Onnistu työnhaussa

Me Baronalla olemme nähneet tuhansia työnhakutilanteita ja tiedämme, mikä toimii. Siksi kokosimme sinulle käytännönläheiset vinkit, joiden avulla teet vaikutuksen rekrytoijaan ja vältät sudenkuopat.