Rekrytointiprosessi – kaikki mitä siitä tarvitsee tietää

Millainen on onnistunut rekrytointiprosessi ja mitä sen eri vaiheissa tulee huomioida? Entä miten kauan rekrytointi kestää ja mitä se kustantaa?
Kun haluat löytää ja palkata oikeat henkilöt oikeisiin tehtäviin, on aika käynnistää rekrytointiprosessi. Hyvä rekrytointiprosessi tukee kustannustehokkaasti yrityksesi liiketoimintatavoitteita, vähentää virherekrytointien riskiä ja parantaa työntekijöiden tyytyväisyyttä ja sitoutumista.
Onnistunut rekrytointiprosessi ei ole itsestäänselvyys, vaan huolellisen suunnittelun ja harkinnan tulos. Jotta homma menisi helposti maaliin, kokosimme Baronan asiantuntijoiden huomiot ja vinkit rekrytointiprosessin eri vaiheisiin.
Millainen on hyvä rekrytointiprosessi?

- nopea ja tehokas, mutta myös tarkka ja perusteellinen
- mukautuu sekä sisäisiin että ulkoisiin muutoksiin
- sisältää selkeät vaiheet ja aikataulut
- hyödyntää tehokkaita viestintäkanavia ja työkaluja
- pitää hakijat kärryillä prosessin etenemistä
- varmistaa tasapuolisen ja oikeudenmukaisen kohtelun kaikille hakijoille
- jatkuvan arvioinnin ja kehittämisen kohteena
Rekrytointiprosessi vaihe vaiheelta
Suunnittelu ja tarpeen määrittely
Rekrytointiprosessin alkumetreillä on tärkeää selvittää, miksi uutta työntekijää tarvitaan ja mikä rooli hänen tulisi täyttää. Tämä vaihe sisältää työtehtävän kuvaamisen, vaadittavien taitojen määrittelyn, rekrytointiprosessin aikataulutuksen ja rekrytointikeinojen valinnan.
Mitä kaikkea rekrytoinnin suunnitteluvaiheessa on tärkeää ottaa huomioon? Lue asiantuntijan vinkit rekrytoinnin suunnitteluun täältä.
Työpaikkailmoituksen laadinta ja julkaisu
Kun tarpeet on määritelty ja osaajaa lähdetään hakemaan avoimilta työmarkkinoilta, on aika laatia työpaikkailmoitus ja julkaista se valituissa kanavissa, kuten yrityksen verkkosivuilla, työpaikkailmoitussivustoilla ja sosiaalisessa mediassa.

Miten tehdään hyvä työpaikkailmoitus?
Millainen on hyvä työpaikkailmoitus ja mitä asioita sitä laatiessa kannattaa ottaa huomioon? Kokosimme vinkit työpaikkailmoituksen tekemiseen.
Vauhdita rekrytointia rekrytointimarkkinoinnilla
Pelkän työpaikkailmoituksen avaamisella ei aina tavoiteta parhaita työnhakijoita. Parhaista työnhakijoista kilpaillaan ja tähän kilpailuun mukaan pääseminen edellyttää rekrytointimarkkinointiin panostamista – sen avulla varmistat, että potentiaaliset hakijat saavat tiedon avoimesta työpaikasta ja lisäksi kiinnostuvat siitä.
Rekrytointimarkkinoinnin keinot vaihtelevat tarpeen ja toiveiden mukaisesti. Kevyimmillään se voi olla lyhyitä parin viikon mittaisia, työpaikkailmoitusta tukevia mainoskampanjoita, mutta voi käsittää myös pitkäjänteisen, jopa vuosia kestävän työnantajamielikuvan rakentamisen erilaisissa kanavissa, kuten sosiaalisessa mediassa ja muilla digitaalisilla alustoilla.
Lue tarkemmin rekrytointimarkkinoinnin hyödyistä täältä.

Suorahaku – milloin se kannattaa?
Joskus avoin rooli vaatii tekijää, joka ei ole aktiivisessa työnhaussa. Suorahaku tuo varmuutta vaativiin rekrytointeihin, tavoittaa passiiviset osaajat ja mahdollistaa luottamuksellisen haun.
Hakemusten vastaanotto, läpikäynti ja alkukarsinta
Kun hakijat ovat lähettäneet hakemuksensa ja CV:nsä, rekrytointitiimi ottaa ne tarkasteltavakseen. Tähän rekrytoinnin vaiheeseen kuluu helposti kymmeniä työtunteja – lue miksi rekrytoinnin esivaiheen ulkoistaminen voisi olla yrityksellesi hyödyllistä.
Haastattelut ja arvioinnit
Hakijoiden joukosta valitaan sopivimmat henkilöt, jotka kutsutaan haastatteluihin. Ensimmäiset haastattelut voidaan tehdä myös puhelimitse tai videoyhteydellä.
Parhaat hakijat kutsutaan mahdollisesti vielä syvällisempiin yksilö- tai ryhmähaastatteluihin, jotka voivat sisältää myös erilaisia käytännön tehtäviä. Tämä vaihe voi sisältää myös mahdollisten suosittelijoiden kontaktoinnin tai hakijan taidonnäyteen, esimerkiksi hänen koostamansa portfolion tarkistamisen.

Lisää työkaluja arvioinnin tueksi
Hakijoita vertaillessa voidaan hyödyntää myös soveltuvuusarviointia, jonka avulla voidaan tarkkailla esimerkiksi hakijan soveltuvuutta yrityskulttuuriin. Sen ansiosta valintapäätöksestä tulee usein vieläkin harkitumpi ja osuvampi.
Lopullinen valinta
Ehdokkaiden joukosta valitaan lopulta se, jolle tehdään työtarjous. Jos hän hyväksyy tarjouksen, siirrytään sopimuksen allekirjoittamiseen.
Päätös rekrytoitavista henkilöistä on aina yritykselläsi. Myös silloin, kun me olemme ottaneet rekrytointiprosessin hoidettavaksemme.
Uuden työntekijän perehdyttäminen
Rekryprosessi ei pääty palkkaamiseen. Uuden työntekijän perehdytys on tärkeä osa prosessia ja auttaa häntä sopeutumaan ja menestymään uudessa roolissaan. Siksi sen merkitystä ei koskaan kannata vähätellä, vaan varmistaa, että perehdytystä varten on riittävästi sekä aikaa että materiaalia.
Mitä kaikkea perehdytyksessä on syytä ottaa huomioon? Lue asiantuntijamme huomiot ja vinkit hyvään perehdytykseen täältä.

Ota avuksesi digiperehdytys
Digiperehdytys mahdollistaa tutustumisen työtehtäviin ja työympäristöön itsenäisesti ja jo ennen ensimmäistä työpäivää. Se on oivallinen keino lievittää uuden työntekijän jännitystä ja nopeuttaa työhön kiinni pääsemistä.
Kuinka kauan rekrytointiprosessi kestää?
Rekrytointiprosessin kesto voi vaihdella merkittävästi riippuen monista tekijöistä, kuten tehtävän vaativuudesta, markkinatilanteesta ja yrityksen omista prosesseista. Useimmiten puhutaan kuitenkin viikoista, jopa kuukausista.
Rekrytointiprosessin kestoa pidentää luonnollisesti myös se, jos yrityksessäsi rekrytointia hoidetaan muiden työtehtävien ohella. Mikäli omat resurssisi eivät tunnu riittävän tai haluat nopeuttaa prosessia, kannattaa kääntyä osaavan kumppanin puoleen. Me Baronalla autamme välttämään rekrytoinnin sudenkuopat ja tuemme sinua halutessasi koko prosessin ajan.
Millaiset ovat rekrytointiprosessin kustannukset?
Rekrytointiprosessin suurin hinta syntyy useimmiten tuottavuuden laskusta. Mutta kuinka suuresta hintalapusta rekrytointien kohdalla oikein puhutaan ja minkälaisiin muihin kustannuksiin kannattaa varautua? Entä mitä maksaa mahdollinen virherekrytointi? Lue rekrytoinnin kustannuksista tarkemmin täältä.

Hakijakokemus on tärkeä osa rekrytointiprosessia
Rekrytointiprosessi rakentaa aina myös työnantajamielikuvaa. Hyvin suunniteltu ja toteutettu hakijapolku sekä selkeä ja avoin viestintä prosessin aikana luovat valituksi tulleille hakijoille vahvan pohjan työhyvinvoinnille. Ei-valitut sen sijaan voivat hyvän hakijakokemuksen innostamina lähteä hakijoiksi myöhemmin uudelleen.
Kansainvälinen rekrytointi laajentaa hakijakuntaa
Osaajia ei aina löydy läheltä. Rekrytoimalla osaavia tekijöitä ennakkoluulottomasti kansallisuuteen ja lähtömaahan katsomatta yrityksesi kasvun mahdollisuudet eivät rajoitu työvoiman saatavuuden haasteisiin.
Rekrytoinnin eettisyys ja vastuullisuus ovat avainasemassa, tapahtui rekrytointi kotimaassa tai kauempana. Oletko epävarma siitä, mitä kaikkea Suomen ulkopuolelle suuntautuva rekrytointiprosessi edellyttää tai epäröitkö, hoituuko asia omin voimin? Me autamme mielellämme yritystäsi onnistumaan. Tutustu kansainvälisen rekrytoinnin ratkaisuihimme tästä.